Windows 10 blijft Microsoft data sturen, zelfs als je dat niet wilt

Ook als je ervoor kiest in de instellingen om geen informatie te delen met Microsoft, stuurt Windows 10 op sommige momenten toch gegevens naar het bedrijf in Redmond. Dat heeft nieuwswebsite Ars Technica ontdekt. Die gegevensleveringen variëren van onschuldig naar verdacht.

Als u bezorgd bent om uw privacy, dan gaven we eerder al aan dat u beter niet opteert voor de expressinstellingen van Windows 10. Nu blijkt dat zelfs dat niet afdoende is.

Verdoken communicatie

Zo wordt er een verzoek naar www.bing.com gestuurd voor het bestand threshold.appcache, dat Cortana informatie lijkt te bevatten, als u begint te typen in het zoekdomein van het startmenu. Dit gebeurt ook als u zoeken op het web via het startmenu en Cortana hebt uitgeschakeld. Bovendien bevat het verzoek een willekeurige machine ID die het blijft behouden, ook na verschillende reboots.

Een andere dubieuze beweging is het feit dat Windows 10 periodiek data verstuurt naar een Microsoft server met de naam sww.live.com, die lijkt gebruikt worden voor OneDrive en andere Microsoft services. Ook dit gebeurt onafhankelijk van of u OneDrive nu hebt uitgeschakeld of niet en of u een Microsoft account gebruikt. Het is in deze situatie andermaal niet duidelijk waarom er iets wordt verstuurd en wat er precies gecommuniceerd wordt naar Microsoft.

Ambigu

Sommige van die dataverzendingen zijn vrij onschuldig en bevatten weinig informatie waarmee Microsoft uw identiteit zou kunnen te boek stellen, zoals het opvragen van bepaalde URLs om na te gaan of een netwerk verbonden is met het internet. Maar bovenstaande twee voorbeelden tonen aan dat er vraagtekens te plaatsen zijn bij enkele communicaties.

Ars Technica contacteerde Microsoft met de vraag of er een manier is om de bijkomende dataverzendingen af te sluiten. Nee, zo blijkt, of toch geen officieel gesanctioneerde: “Als onderdeel van Windows 10-as-a-service kunnen updates geleverd worden om nieuwe features te voorzien voor Bing Search […]. Er worden geen gegevens over trefwoorden of zoekmachinegebruik doorgestuurd naar Microsoft, in overeenstemming met de privacyinstellingen van een bepaalde klant.” De privacy van een gebruiker blijft dus ongeschonden volgens het bedrijf, althans wat het zoeken via het startmenu betreft. Toch blijft er een verdachte sluier hangen rond die laatste, vanwege de ID die aan de dataverzending vasthangt.

The post Windows 10 blijft Microsoft data sturen, zelfs als je dat niet wilt appeared first on ZDNet.be.