Versleutel je data naar de cloud

Dataopslag in de cloud is razend populair en dat hoeft niet echt te verbazen. Tegelijk blijven gebruikers best op hun hoede: immers, de meeste (gratis) services bieden geen encryptie aan en zelfs als dat zo is krijgen diensten als de NSA vaak een extra sleutel aangereikt. De oplossing is: je data stevig encrypteren met een eigen encryptiesleutel voor je de data richting cloud stuurt. Dat is precies het opzet van nCrypted Cloud.

Start je nCrypted Cloud de eerste keer op, dan wordt je gevraagd een account te creëren en je met je nieuwbakken account aan te melden bij de service. Het is ook mogelijk twee e-mailadressen in te geven: een persoonlijk en een zakelijk adres, zodat die gegevens gescheiden kunnen blijven.  De private encryptiesleutel wordt uitsluitend lokaal bewaard en komt dus niet in handen van de makers van nCrypted Cloud. Even later rolt een verificatiebericht in je mailbox en na je bevestiging en je aanmelding kun je aan de slag.

Na je online aanmelding duid je dan de cloudservice(s) aan waaraan je de versleutelingdienst nCrypted Cloud wilt koppelen. Momenteel ondersteunt de dienst vijf services: Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box en Egnyte. Zodra je je met zo’n service hebt verbonden verschijnt de inhoud in de webinterface van nCrypted Cloud. De mappen en bestanden worden standaard alfabetisch gesorteerd; het blijkt jammer genoeg niet mogelijk die bijvoorbeeld volgens datum of grootte te ordenen.

Vanuit deze webinterface kun je ook nieuwe bestanden en mappen creëren en als je dat zo aangeeft (met ‘private’) worden die automatisch versleuteld met een stevig AES 256-bits en omgezet naar een zip-bestand. Standaard zijn deze data privaat, wat betekent dat alleen jij toegang krijgt via nCrypted Cloud, maar het is ook mogelijk de data selectief met andere gebruikers te delen.

Bestanden uploaden is ook mogelijk vanuit de client software, die zowel beschikbaar is voor Windows, OSX, iOS als Android. Bestanden die je langs deze weg in de gedeelde map plaatst, worden dan automatisch versleuteld en (via de synchronisatiesoftware van de cloudopslagprovider) in lijn gebracht met je online cloudopslag.

Er zijn ook een drietal betaalde varianten van nCrypted Cloud die specifiek gericht zijn op KMO’s en grote bedrijven (kostprijs 10 USD per gebruiker per maand). Die voorzien onder meer in gebruikers- en apparaatbeheer, in gedetailleerde auditing (zodat men perfect kan volgen welke data met wie worden gedeeld) en in AD-integratie.

 

Van <http://www.zdnet.be/download/170031/versleutel-je-data-naar-de-cloud/?spMailingID=7983677&spUserID=NTU2NTExMDkyODUS1&spJobID=741673837&spReportId=NzQxNjczODM3S0>