Vijf gratis VPN diensten vergeleken

Ingezonden artikel van Floris van Veen, Sr. Cyber Security Specialist

Met een VPN is het mogelijk anoniem te internetten middels een versleutelde verbinding. Dit werkt aan de hand van encryptie. Bij de meeste aanbieders van VPN-diensten is het nodig om te betalen. Er zijn gelukkig ook een aantal aanbieders die een gratis dienst ter beschikking stellen. Maar niet alle aanbieders zijn even betrouwbaar of laten op andere vlakken punten liggen. Daarom hebben we een aantal gratis VPN diensten met elkaar vergeleken.

Gratis VPN diensten

Een gratis VPN dienst is maar zelden echt gratis. Zo is het mogelijk dat aanbieders privé-gegevens of analyses over het surfgedrag verkopen aan adverteerders. Daardoor ben je soms minder anoniem dan je denkt. Een aantal betrouwbare VPN diensten zijn bijvoorbeeld: PrivadoVPN, Opera VPN, ProtonVPN, Windscribe en TunnelBear.

PrivadoVPN

PrivadoVPN heeft privacy hoog in het vaandel staan. Als gebruiker van een VPN moet de privacy goed beschermd zijn en dat is bij deze aanbieder zeker het geval. Voordeel van deze aanbieder is dat de VPN-verbinding op zowel Windows, Mac, iOS als Android werkt. De VPN is aan de hand van FireStick ook op een smart televisie te gebruiken. Verder werkt de VPN ook op Netflix,

Het downloaden van torrents is met deze VPN geen probleem, mede dankzij de onbeperkte snelheden. Natuurlijk is gratis niet helemaal gratis; je krijgt maximaal 10 GB maandelijkse data tot je beschikking. Daarna krijg je een snelheid tot 1 Mbit per seconde. PrivadoVPN valt verder op dankzij het grote aantal serverlocaties in de wereld.

OperaVPN

Opera VPN is een VPN die aan de hand van de browser werkt. Deze browser is voorzien van een plugin waarmee het mogelijk is om anoniem websites te bezoekers. Deze dienst werd in 2019 door het Noorse bedrijf Opera Software gelanceerd. OperaVPN kent veel voordelen: je hebt er geen account voor nodig, mag het gratis gebruiken en er komt geen datalimiet bij kijken.

De snelheid van Opera is relatief goed. Er zijn snelheden tot wel 200 Mbps te behalen, afhankelijk van je eigen internetverbinding. Voor alledaags gebruik is deze VPN-dienst prima. Het is ook goed te gebruiken voor online gaming, omdat er amper vertraging is.

ProtonVPN

Proton kennen we uiteraard als privacyvriendelijk merk en dat geldt ook voor ProtonVPN. Deze dienst is een van de beste gratis diensten op dit moment. Er is geen datalimiet of snelheidslimiet. Dat is redelijk uniek in vergelijkbaar met andere diensten. Inloggen op de VPN kan met Mac, Windows, Android, iOS, Linux en zelfs een aantal routers. Er zijn zelfs een aantal servers in Nederland beschikbaar. Dat is vooral handig als je op vakantie bent en naar Nederlandse streamingdiensten wil kijken.

ProtonVPN heeft wel een nadeel: de snelheden zijn niet erg hoog. Dat komt doordat veel mensen tegelijkertijd op de gratis servers van ProtonVPN zitten. Daardoor kan de internetsnelheid soms flink dalen. Verder is het downloaden van torrents via deze dienst niet toegestaan en daarmee ook onmogelijk gemaakt. De keuze qua locaties is niet erg uitgebreid: Nederland, Japan en de Verenigde Staten.

Windscribe

Windscribe valt vooral op door de hoge verbindingssnelheden. De beveiliging is redelijk op orde. Deze VPN dienst werkt samen met alle grote besturingssystemen zoals Mac, Windows, Android en iOS. Voor de gratis gebruikers is er keuze uit tien verschillende locaties in de wereld. De servers zijn verder erg snel, ondanks dat de dienst gratis is. Verder is het toegestaan om zoveel apparaten als je wilt tegelijkertijd te gebruiken.

De dienst heeft wel een datalimiet van 2GB per maand. Na verificatie van je gratis account wordt dit opgehoogd naar 10 GB per maand. Daardoor ben je wel weer minder anoniem en betaal je dus eigenlijk deels met je gegevens. Verder werkt Netflix niet goed met Windscribe.

TunnelBear

TunnelBear is een zeer betrouwbare partij voor een gratis VPN verbinding. De software is gemakkelijk te gebruiken op Mac, Windows, iOS en Android. De beveiliging en encryptie is in orde, waardoor je zeker weet dat je anoniem surft. De gratis versie van TunnelBear heeft geen snelheidslimiet. Er is een groot aanbod van meer dan 25 verschillende locaties in de wereld om uit te kiezen. De meeste servers staan weliswaar in Europa, maar het is ook mogelijk om met Canada en Japan verbinding te maken.

Via TunnelBear kijk je zonder problemen naar Hulu, BBC en YouTube. Het datalimiet van 500 MB per maand is wel erg karig, zeker als er mee gestreamd wordt. Je krijgt 1 GB gratis, als je tweet over TunnelBear. Daarmee verklein je wel je privacy. Verder is de klantenservice minder goed voor gratis gebruikers. P2P-verkeer is niet toegestaan, dus is het gebruik van torrents onmogelijk.

Lees verder: https://www.vpngids.nl/beste-vpn/gratis-vpn/