Oplichters aan de telefoon, grote kans dat ook jij gebeld wordt

Oplichting per telefoon bestaat in verschillende vormen. Het kan zijn dat je iemand aan de lijn krijgt die uit is op je geld. Dit kan op een directe manier gebeuren, met een boete of incasso, maar ook indirect, door je (bank)gegevens buit te maken. In het laatstgenoemde geval gaat het om telefoonphishing: een variant op de bekende phishingmails.

Slinkse nieuwe truc van Microsoftbellers

Andere zaken waarover – in veel mindere mate – wordt gebeld zijn vooral aanbiedingen. Daarnaast is een kleine groep gebeld over zogenaamde prijzen: ‘Ze probeerde me te overtuigen dat ik ‘n overnachting had gewonnen in het hotel in mijn dorp, maar dat is sinds ‘n jaar geen hotel meer.’ Of het gaat over rekeningen die niet betaald zijn. Ook problemen met de bankrekening komen voor, zoals bij deze respondent: ‘Mij werd geadviseerd de eerste uren niet op mijn rekening te kijken, daar deze tijdelijk geblokkeerd was. Heb eerst op mijn rekening gekeken, deze was niet geblokkeerd en heb toen de bank gebeld.’

Terugbellen naar een duur nummer

Naast oplichting waarbij bellers een of ander verhaal ophangen, heb je ook telefoonoplichting waarbij direct wordt opgehangen, of de telefoon maar heel kort overgaat. De beller hoopt dat jij vervolgens terugbelt, waarbij de kosten flink kunnen oplopen doordat het om een betaald nummer gaat.

Wie in eerste instantie niet heeft opgenomen doet er goed aan om het nummer op te zoeken via Google bijvoorbeeld, alvorens eventueel terug te bellen. In de meeste gevallen zie je dan een waarschuwing.
Voor degenen met een antwoordapparaat: als er niet wordt ingesproken en het is een onbekend nummer, bel dan niet terug.
Als het belangrijk is dan spreken ze wel in.