Microsoft duwt gebruikers richting Edge als standaardbrowser

Microsoft wil niet alleen zo veel mogelijk gebruikers op Windows 10 krijgen, het hoopt ook dat het grootste deel daarvan gebruik maakt van de nieuwe Edge-browser. Een pop-up die verschijnt in een nieuwe gelekte preview (build 10568) moet een ontradend effect hebben op gebruikers die hun standaardbrowser willen aanpassen. Dat schrijft The Verge.

Wanneer je een andere browser installeert, bijvoorbeeld Chrome of Firefox, en ervoor kiest om die als standaardbrowser in te stellen, verschijnt een melding die je vraagt om “Microsoft Edge een kans te geven”. Het bericht lijst de belangrijkste functies van Edge op, waaronder de mogelijkheid om op een webpagina te tekenen, Cortana-integratie en een speciale leesweergave.

Een grote blauwe knop moet de gebruiker aanzetten om de standaardbrowser niet te veranderen en Edge uit te proberen. Deze aanpassing zal wellicht niet in goede aarde vallen bij rivaliserende browsermakers. Mozilla uitte eerder al kritiek op Windows 10 omdat het besturingssysteem het ingewikkelder zou hebben gemaakt om een nieuwe browser als standaard in te stellen. De nieuwe melding gooit daarbij alleen maar meer olie op het vuur.

The Verge meldt nog dat Microsoft dezelfde tactiek lijkt toe te passen voor zijn foto- en muziekapps. Wanneer je daarvoor een andere standaardapp probeert in te stellen, verschijnt er eveneens een ontradende pop-up.

De gelekte update zal pas in de loop van de komende weken worden uitgerold, mogelijk zal Microsoft het gedrag van de melding dus nog wijzigen alvorens de update publiek wordt uitgerold.