Gebruik een wachtzin i.p.v. een wachtwoord

Dat de gekleurde balkjes die aangeven hoe sterk je wachtwoord is er maar wat op los gokken, dat is al langer duidelijk. Met de steeds toenemende computerkracht veranderen de criteria voor wat een sterk wachtwoord eigenlijk is.

Veilige zin

Wachtwoorden blijven nog altijd de sleutel tot heel veel persoonlijke én professionele informatie, ongeacht nieuwe mogelijkheden zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning enzovoort. Het wachtwoord kan daarom beter worden vervangen door een wachtzin. “Zo’n zin is door z’n lengte veel veiliger dan een wachtwoord en je kan ze bovendien eenvoudig onthouden.”
Een zogenaamde brute-kracht-aanval kan een wachtwoord van die lengte niet zomaar kraken door alle mogelijke tekencombinaties af te gaan. Bovendien zitten er hoofd- en kleine letters, cijfers en symbolen in de zin verstopt. De vuistregel: hoe langer en hoe meer tekens, hoe moeilijker te kraken.

Zo is het uiteraard een slecht idee om eenzelfde wachtwoord voor meerdere toepassingen te gebruiken, mag je ze niet delen en is het dom om ze op een papiertje in de buurt van je pc neer te pennen.

Wil je helemaal veilig zijn, dan ga je best nog een stapje verder.
Onderzoek van de universiteit van Concordia in Montreal toonde eerder dit jaar aan dat een aantal ogenschijnlijk willekeurige woorden de beste optie zijn. Een zin heeft nog logica en dat maakt het raden er van eenvoudiger. Een combinatie als ‘Juistpaardbatterijnietjes!’ Slaat op niets, maar niet er een paard- en batterijgerelateerd verhaaltje rond en je zal het evenmin vergeten.