Zo werkt de Tor Browser

Waarom zou je een knooppunt draaien of de browser gebruiken?

Het doel van anonimiseringsdienst Tor is om meer mensen naar het netwerk te trekken, zodat de hele online wereld iets veiliger wordt. Technische mensen kunnen het netwerk verbeteren door een knooppunt te draaien.

De Tor Browser is een browser die verkeer via het Tor-netwerk anonimiseert, zodat gebruikers hun identiteit beter kunnen maskeren. Als jij een concurrent in de gaten houdt, een tegenpartij in een juridisch conflict onderzoekt of simpelweg vindt dat je provider of overheid niets te maken heeft met jouw internetbezoek, is de Tor Browser wellicht de juiste oplossing voor jou.

Multi-platform

Een paar kanttekeningen: Browsen via Tor is een stuk langzamer dan het openbare web en enkele grote webdiensten blokkeren Tor. Ook is het illegaal in sommige autoritaire landen waar overheden willen voorkomen dat gebruikers anoniem lezen, publiceren en communiceren. Journalisten en dissidenten over de hele wereld hebben Tor omarmd als hoeksteen van democratie online en onderzoekers werken er constant aan om anonimiteit van Tor-gebruikers te verbeteren.

Voor de meeste mensen is het gebruiken van de Tor Browser zo simpel als downloaden en installeren, net als je met Chrome of Firefox zou doen. Het is beschikbaar voor Linux, Mac en Windows en is geport naar mobiel. Op Android kun je gebruik maken vanOrBot of Orfox via Google Play of F-Droid. Gebruikers van iOS kunnen OnionBrowser uit de Apple App Store halen.

Trager

Als je nog nooit eerder Tor hebt gebruikt, zal je ten eerste opvallen dat het een stuk trager is dan over het openbare internet surfen. Tor is wel een stuk sneller geworden de afgelopen jaren en inmiddels kun je zelfs – mits je een goede internetverbinding hebt – YouTube-video’s afspelen op Tor, mocht je dat willen.

De browser geeft behalve toegang tot het openbare web, ook toegang tot .onion sites, die alleen te benaderen zijn in het Tor-netwerk. Ze heb je onion-versies van Facebook en de New York Times; als je op deze links klikt in een reguliere browser, krijg je een foutmelding omdat ze niet te benaderen zijn zonder Tor. Daarmee kun je de bekende Amerikaanse krant anoniem lezen en dat is een waardevolle feature in landen waar je niet wilt dat de overheid ziet in welke nieuwsonderwerpen je geïnteresseerd bent.

Het gebruik van Tor heeft ook een hinderlijk nadeel: veel prominente webdiensten blokkeren toegang, vaak zonder nuttige foutmelding. Als een site die je normaal gewoon kunt bezoeken opeens een 404 oplevert, blokkeert de dienst waarschijnlijk Tor-verkeer en is die daar buitengewoon ondoorzichtig over. Sites die Tor niet blokkeren vuren vaak een heleboel captcha’s op je af om te kijken of je geen bot bent. Het is niet het eind van de wereld, maar vervelend is het wel.

Hoe de browser werkt

Al het verkeer gaat door het Tor-netwerk. Dat bestaat uit een drielaagse proxy, zoals de lagen van een ui (vandaar de naam The Onion Router, TOR). De browser verbindt met een willekeurig knooppunt, vervolgens door een willekeurig gekozen relay en dan naar een derde knooppunt waar het verkeer het netwerk verlaat, de exit node.

Je moet dan ook niet verbaasd zijn als Google of een andere dienst je in een exotische taal begroet. Die kijken naar je IP-adres en baseren daar hun taal- en landkeuze op. Als je Tor gebruikt, kan je fysieke locatie zich op een willekeurige plek ter wereld bevinden. Het netwerk routeert allerlei TCP-verkeer, maar is geoptimaliseerd voor webbrowsen. Tor ondersteunt geen UDP, dus probeer geen ISO’s te torrenten.

Als je in een land woont dat Tor blokkeert of toegang nodig hebt tot een dienst die Tor-gebruikers weert, kun je de Tor Browser ook configureren om bridges te gerbuiken. Een gebridged IP-adres is niet publiekelijk vindbaar, in tegenstelling tot entry en exit nodes, waardoor het lastig wordt voor Tor-blokkeerders om de IP-adressen te blacklisten.

Is Tor legaal?

Voor vrijwel iedereen die dit leest, is de browser volkomen legaal te gebruiken. Er zijn landen waar anonimiseringsdiensten zijn verboden. Zo heeft China Tor verboden en wordt Tor-verkeer gefilterd door de firewall van het land. Landen als Rusland, Saudi-Arabië en Iran proberen het gebruik van Tor door hun burgers te frustreren. Vorige maand is Venezuela ook overgestapt op het blokkeren van Tor-verkeer.

Het is niet moeilijk om in te zien waarom autoritaire regimes Tor verafschuwen. De dienst maakt het makkelijker voor journalisten om te schrijven over corruptie in een land waar zulke artikelen gecensureerd worden en het helpt dissidenten om protesten tegen politieke onderdrukking te organiseren.

Vrijheid voor iedereen

De vrijheid om anoniem te communiceren, publiceren en lezen is een voorwaarde voor vrijheid van meningsuiting online en een essentiële onderdeel van een functionerende democratie, wat we soms voor lief lijken te nemen. Het gebruik van Tor steunt die missie voor vrije meningsuiting in de rest van de wereld. Technisch onderlegde gebruikers wordt om die reden gevraagd om de bandbreedte van het netwerk te verhogen door een knooppunt te draaien. (Wat overigens niet geheel zonder risico is.)

Laten we het eens hebben over de onzin over het darkweb. Hoewel het waar is dat criminelen het netwerk misbruiken voor misdadige doelen, geldt dat net zozeer voor het ‘gewone’ internet. bankrovers gebruiken vluchtauto’s en publieke snelwegen om misdaden te plegen. We kijken niet neer op andere infrastructuur omdat het misbruikt wordt, want dat zou raar zijn. Zo ook Tor, er zijn een heleboel legitieme gebruikers en om de hierboven genoemde redenen is het een hoeksteen van moderne online democratie.

Dus als je mensen hoort praten over het darkweb, weet dan dat dit om veel meer gaat dan een middel voor de Vier Ruiters van de Infocalyps om internet en systemen in te zetten voor ongebruikelijke middelen. Anonimiteit online is niet slechts een middel dat gebruikt wordt door trollen en criminelen.

Lees ook: Wat is het Dark Web eigenlijk?

Voor gewone burgers

Praktisch gezien is Tor zelfs voor doorsnee mensen, aangezien criminelen veel beter hun anonimiteit kunnen garanderen met andere middelen. De Tor FAQ: “Criminelen kunnen telefoons stelen, gebruiken en in de gracht gooien, ze kunnen computers in Korea of Brazilië veroveren om in te zetten voor misbruik, en ze kunnen spyware, virussen en andere technieken inzetten om letterlijk miljoenen Windows-machines wereldwijd over te nemen.”

Tor – zelfs ontwikkeld door het Amerikaanse leger om troepen in oorlogsgebieden veilig te kunnen laten communiceren met het thuisfront – biedt bescherming voor gewone burgers. Alleen criminelen hebben echte privacy op dit moment en dat probeert iets als Tor aan te pakken.

De Tor-browser biedt prima anonimiteit voor browsen, maar anonimiteit is niet perfect. De makers die het netwerk willen verstevigen en een betere anonimiteitstool ontwikkelen zijn verwikkeld in een wapenwedloop met allerlei overheden die onderzoek doen naar hoe ze de anonimiteitseigenschappen van Tor kunnen ondermijnen.

De succesvolste manier is [via een hack. De FBI heeft dit al meerdere malen gedaan, onder meer door malware te verspreiden dat gericht was op de versie van Firefox waar de browser op is gebouwd en die te verspreiden via een besmette Tor-server die werd gebruikt voor kinderporno. Een voor Tor verontrustendere methode was door de hops van gebruikers te volgen via een malafide knooppunt.

Gebruik Tor

Dat zijn technieken die alle gebruikers moeten verontrusten, aangezien ze ook misbruikt kunnen worden door onderdrukkende regimes en alle gebruikers kunnen worden opgezogen in zo’n onderzoek. Dat betekent niet dat je Tor niet moet gebruiken, vooral niet als je om privacy online geeft.

De Tor Browser is een essentiële tool die alleen maar beter wordt. En als je niets om privacy geeft? In de woorden van Edward Snowden: “Zeggen dat je niets geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als zeggen dat je niets geeft om het recht op vrijheid van meningsuiting omdat je geen mening hebt.”

Bron: Computerworld