WhatsApp voortaan onkraakbaar voor NSA en FBI

Samenvatting:
WhatsApp rolt verregaande encryptie uit die iedereen, inclusief het bedrijf zelf, belet om berichten mee te lezen of telefoongesprekken mee te beluisteren.

Het hele FBI-Apple-verhaal, dat achteraf gezien vooral op een onkies manoeuvre van de FBI leek te gaan, is eigenlijk overroepen. Zelfs wanneer Apple gezwicht zou zijn voor de Amerikaanse federale politie, zou dat privacy niet onmogelijk maken. Er bestaan immers tal van applicaties die veilige communicatie garanderen, en de belangrijkste onder hen staat hoogstwaarschijnlijk op je smartphone.

End-to-end

WhatsApp was al ongelooflijk veilig: dankzij end-to-end encryptie zijn privéberichten tussen één verzender en één ontvanger onmogelijk te onderscheppen. Een bericht verlaat de smartphone van de verzender gecodeerd en kan enkel gedecodeerd worden op de smartphone van de ontvanger, zodat ook WhatsApp zelf er niet aan kan.

 Groepsgesprekken, spraakberichten en telefoongesprekken via WhatsApp kregen die encryptie omwille van technische redenen nog niet mee. Daar komt vandaag verandering in: iedereen die de laatste versie van de berichtenapp heeft, die intussen meer dan een miljard gebruikers kent, kan intussen genieten van volwaardige end-to-end-encryptie voor alle vormen van communicatie die de app biedt. Dat betekent heel concreet dat niemand, ook WhatsApp niet, aan de inhoud van je (groeps)bericht of telefoongesprek kan.

Geen achterpoortjes

Als de NSA, de FBI of een andere overheidsdienst WhatsApp om informatie aangaande een bepaalde persoon vraagt, kan de dienst daar niet aan voldoen. De eigenschappen van de gebruikte encryptie zorgen er voor dat het voor de berichtenapp van Facebook net zo onmogelijk is om iemands communicatie af te luisteren dan voor jou of mij.

WhatsApp stampt met de zet niet alleen de overheid van de VS voor de schenen. Inlichtingendiensten wereldwijd klagen dat geavanceerde encryptie hun werk veel moeilijker maakt. Zij willen graag dat WhatsApp en consorten achterpoortjes inbouwen die inlichtingendiensten dan zorgvuldig en volgens de regels van de wet kunnen benutten.

Technologie versus overheid

In het post-Snowden-tijdperk wordt die vraag door velen op een sneer onthaald, terwijl anderen aan de kant van de regering staan. “Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen”, klinkt het dan. Jan Koum, stichter van WhatsApp, ziet het anders: “Misschien wil je de regering vertrouwen”, vertelt hij aan Wired, “maar je mag ze niet vertrouwen. Je weet immers niet hoe de zaken er in de toekomst zullen voorstaan.” Koum spreekt als ervaringsdeskundige: zijn visie voor WhatsApp en meer specifiek de beveiliging is duidelijk getekend door zijn jeugd: de man groeide op in Oekraïne toen dat land nog een onderdeel van de voormalige Sovjet Unie was.

WhatsApp neemt in ieder geval een duidelijk standpunt in de discussie over encryptie en beveiliging in. De berichtendienst begrijpt dat terroristen de beveiliging kunnen misbruiken, maar vindt dat geen reden om gewone burgers het recht op privacy te ontzeggen. Voel jij je niet goed bij het idee dat de NSA misschien je berichtengeschiedenis volgt? Dan kan je voortaan op twee oren slapen zonder daarvoor een speciale app te moeten downloaden.