Snelheidsexplosie voor SD-kaarten op komst

De afgelopen jaren zijn computers door SSD-schijven en flashopslag steeds sneller geworden. Bij geheugenkaartjes ging het vooral om het vergroten van de capaciteit, zo zijn er tegenwoordig SD-kaartjes van 400GB. Er is echter ook een snelheidsexplosie voor SD-kaartjes op komst.

Western Digital heeft een nieuw soort SD-kaart gedemonstreerd. Dit kaartje gebruikt de PCIe-interface van computers om data over te dragen. Daarmee worden snelheden van 880MB/s (lezen) en 430MB/s (schrijven) gehaald. De meeste kaartjes halen nu slechts 100 tot 300MB/s.

Nieuwe standaard is backwards compatibel

SD-kaarten op basis van PCIe zijn nog geen standaard, maar Western Digital heeft al een werkend prototype gemaakt. De fabrikant zei tijdens het Mobile World Congress in Barcelona dat er met de SD Card Association, waarin alle grote fabrikanten vertegenwoordig zijn, gewerkt wordt aan een nieuwe standaard voor deze extreem snelle kaartjes.

Het consortium wil het huidige kaartformaat behouden en is ook van plan om de compatibiliteit te behouden. Een PCIe-kaartje kan in de toekomst dus gebruikt worden in oude kaartlezers en apparaten en zal dan alleen wat trager werken.

Deze ontwikkeling is geweldig nieuws voor onder andere camera’s op steeds hogere resoluties werken en grotere bestanden produceren. Of gewoon voor iedereen die zijn opslagcapaciteit van zijn Mac of PC via de SD-kaartsleuf wil uitbreiden. De snelheden van de SD-kaartjes op PCIe-basis komen namelijk in de buurt van die van SSD-schijven.

Bron: OneMoreThing