Niet elke USB Type-C-kabel is even veilig

Niet elke USB Type-C-kabel is even geschikt om laptops mee op te laden. Dat concludeert Google-ontwikkelaar Benson Leung na een vergelijking van kabels die te koop zijn bij Amazon. Sommigen zijn volgens hem zelfs gevaarlijk.

Leung maakt deel uit van het team achter de Chromebook Pixel en Pixel Cp, die allebei uitgerust werden met USB C-poorten, en is dus goed bekend met de nieuwe standaard. USB C biedt heel wat voordelen. De standaard maakt hogere doorvoersnelheden mogelijk, laat meer stroom door, en biedt een verhoogd gebruiksgemak omdat de stekker ‘omkeerbaar’ is.

Het belangrijkste nadeel van USB Type-C, is dat al je oude kabels moeten worden vervangen door kabels met de nieuwe stekker. Nu de eerste toestellen met USB C op de markt druppelen, zoals de Chromebook Pixel, Apple Macbook of de nieuwe Nexus-smartphones, verschijnen ook de eerste kabels van externe fabrikanten.

Omdat sommige van die kabels volgens Leung niet volledig de nieuwe USB-specificatie volgen, trok hij naar Amazon om een hele reeks kabels te vergelijken. Het gaat concreet over kabels met aan de ene zijde een USB C-stekker en aan de andere zijde een oude Type- A- of Type-B-stekker, omdat het bij deze kabels is dat er problemen kunnen opduiken. Voor kabels met aan beide zijden een USB C-stekker, is er geen probleem.

Leungs uitgangspunt was om te onderzoeken of de kabels geschikt zijn om de Chromebook Pixel op te laden. De resultaten waren gemengd. Heel wat kabels gingen de mist in omdat fabrikanten niet de nodige weerstand hebben ingebouwd, waardoor de Chromebook Pixel 3A de lader probeert te halen, terwijl de kabel dat niet aan kan. Dat kan schade berokkenen aan laders, hubs of USB-poorten.

Hoewel de kabels specifiek met een Chromebook Pixel werden getest, zijn de resultaten ook representatief voor andere hardware. Het is dan ook belangrijk dat fabrikanten de problemen aanpakken die door de Google-ontwikkelaar aan het licht werden gebracht. Zeker in het begin zal nog heel veel beroep worden gedaan op deze zogenaamde legacy kabels om met oudere hardware samen te werken.