Laatste Windows 10-versie verdwijnt van downloadserver

Samenvatting:Slechts een week na de initiële uitrol, verwijdert Microsoft zonder enige verklaring Windows 10 versie 1511 van zijn downloadserver. Wat zit er achter deze beslissing?

Eerder deze maand rolde Microsoft Windows 10 versie 1511 uit. Dit was de eerste grote update van het besturingssysteem en zorgde er onder andere voor dat je Windows 10 met een clean install kon installeren. Om de installatiefiles binnen te halen, kon je zoals gewoonlijk wachten totdat de update in Windows Update verscheen. Microsoft maakte het echter ook mogelijk om de bestanden via de media creation tool (MCT) te downloaden en raadde deze werkwijze zelfs aan.

Mysterieuze verdwijning

Het voorbije weekend zijn de installatiebestanden voor versie 1511 echter op mysterieuze wijze van de downloadserver van Microsoft verdwenen. Hierdoor is het niet langer mogelijk de files via de media creation tool te downloaden en er wordt zelfs gefluisterd dat de update ook niet langer via Windows Update wordt uitgerold.

Volgens Microsoft is er niets aan de hand. “De update van november was oorspronkelijk via de MCT-tool beschikbaar. We hebben echter besloten dat toekomstige installaties via Windows Update moeten gebeuren. Mensen kunnen Windows 10 nog steeds downloaden via de MCT-tool indien ze dit wensen, maar de update zal via Windows Update gebeuren,” legt een woordvoerder van Microsoft uit.

Vreemde beslissing

Toch is het vreemd dat Microsoft negen dagen nadat het mensen aanmoedigde om updates via de tool te downloaden, deze mogelijkheid stopzet. Er zullen immers al miljoenen mensen zijn die de files via deze weg hebben gedownload en het bedrijf heeft de bestanden van zijn downloadserver gehaald zonder ook maar enige uitleg.

Ook zorgt Microsoft er met zijn beslissing voor dat eenieder die de upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 wil maken, geen andere keuze heeft dan de 3 GB-upgrade naar versie 10240 te maken. Een maand later zal je dan nog eens een even grote upgrade naar versie 1511 moeten maken. Ook wie de mogelijkheid van een clean install toejuichte, heeft dikke pech. Indien je niet snel genoeg was om de installatiebestanden van Windows 10 versie 1511 te downloaden, zal deze mogelijkheid voor jou (voorlopig) onbereikbaar zijn.