De beste SSD’s van 2017

Een makkelijke manier om je pc stukken sneller te maken. Het switchen naar een Solid State Drive (SSD) is de beste upgrade die je je pc maar kan geven. De opstarttijd wordt flink verkort en het laden van programma’s en games gaat een stuk sneller, maar niet alle SSDs zijn even goed. Wij vertellen je welke je het beste kan gebruiken.

De meeste SSDs komen in een 2.5-inch form factor en wordt aangesloten via de zelfde SATA-poorten die traditionele harde schijven ook gebruiken. Daarnaast zijn er ook NVMe (Non-Volatile Memory Express) drives die je aansluit op de M.2-connector en SSD’s die je op de PCI-e-aansluiting prikt als een videokaart.

Meer dan genoeg keuzemogelijkheden dus, maar welke drive is er nou geschikt voor jou? Wij hebben er een heleboel getest en zetten de beste voor je op een rijtje.

Beste alllrounder

De Samsung 850 EVO is misschien niet de snelste SSD die je kan kopen (daarvoor moet je bij de NVMe drives zijn), maar het is een nek-aan-nek-race met andere SATA-drives. Belangrijker nog, de prijs van deze drives is de afgelopen jaren flink gedaald. De Samsung 850 EVO heeft een mooie prijs/kwaliteit verhouding waar maar weinig andere SSD’s aan kunnen tippen.

Je krijgt vijf jaar garantie op deze schijven en Samsung’s geweldige Magician SSD software maakt het installeren en onderhouden van deze drives nog makkelijker. Omdat de 850 EVO een SATA-aansluiting heeft, werkt deze op zo’n beetje alle desktops en laptops.

De 500 GB-versie is waarschijnlijk de beste optie voor de gemiddelde consument, maar er zijn ook 250 GB, 1 TB, 2 TB en zelfs 4 TB-modellen beschikbaar. Als je een exemplaar neemt met een capaciteit groter dan 1 TB moet je wel diep in de buidel tasten. De 500 GB-versie is het voordeligst als je kijkt naar de prijs per gigabyte.

Samsung is op dit gebied al jaren heer en meester, maar er zijn kapers op de kust. De SanDisk Ultra 3D en Intel’s 545s zijn twee andere zeer goede opties, maar op het gebied van garantie verliezen zij het nog steeds van Samsung.

Beste budget SSD

Als je op zoek bent naar een makkelijk te installeren SATA SSD waar je niet al te veel voor wilt betalen, kijk dan eens naar de Crucial BX300. Het is een van de snelste goedkope drives die wij hebben getest.

Veel goedkope SSD’s gebruiken triple-level cell (TLC) NAND chips die behoorlijk wat inleveren op prestatiegebied als er grote bestanden worden gekopieerd. De Crucial BX300 gebruikt multi-level cell (MLC) NAND die geen last heeft van dit probleem waardoor de overdrachtssnelheid vrijwel gelijk blijft.

Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten aangezien de 120 GB-versie al aangeschaft kan worden voor 60 dollar en het 240 GB-model voor 80. Er is ook nog een 480 GB-versie voor 145 dollar, maar voor dat geld kan je beter voor de Samsung 850 EVO of SanDisk Ultra 3D gaan.

Beste NVMe SSD

Als we kijken naar prestaties, dan is de Samsung 960 Pro de beste NVMe SSD die je op dit moment kan aanschaffen. De drive is belachelijk snel en laat de SATA-versies met gemak achter zich. De grootste versie is 2 TB (en dat is redelijk zeldzaam voor top-end NVMe SSD’s), maar dat maakt ‘m wel prijzig.

Als jouw zakken nou ook weer niet zo diep zijn, ga dan voor de 1 TB-versie of het 512 GB-model. Ook hier zijn de geweldige Magician SSD management software en de 5 jaar lange garantie twee redenen om te kiezen voor deze drives.

Snelste SSD

Als prestaties het allerbelangrijkst voor je zijn en geld geen rol speelt, is de Optane SSD 900P de beste SSD die je op dit moment kan kopen, geen discussie over mogelijk. Deze drive maakt geen gebruik van traditioneel NAND-geheugen, maar de futuristische 3D Xpoint technologie ontwikkeld door Micron en Intel.

De Optane SSD 900P maakte gehakt van alle andere drives en haalde een gigantische 8750 TBW (terabytes written)-score in tegenstelling tot de ongeveer 200 TBW die de gemiddelde NAND-drive haalt.

Deze prestaties kosten natuurlijk wel wat. De 280 GB-versie kost je al gauw zo’n 390 dollar en de 480 GB versie maakt je zo’n 600 dollar lichter. Een stuk duurder dan zelfs de NVMe SSDs. Deze drives zijn dus vooral bedoeld voor mensen die regelmatig grote bestanden overhevelen. Deze drive maakt gebruik van het NVMe-protocol om te communiceren met je pc dus je zal wat extra stappen moeten ondernemen als je wilt booten van deze drive.

NVMe SSD instellen: dit moet je weten

Standaard SATA SSD’s maken je opstarttijd al een stuk korter en kosten een stuk minder dan NVMe-drives. NVMe-drives komen het beste tot hun recht in een M.2-form factor als de Samsung 960 Pro of een PCIe-drive. Als je regelmatig grote hoeveelheden data kopieert zou je kunnen gaan voor deze modellen. Doe je dat niet, dan is het ‘t extra geld niet waard.

Als je toch besluit een NVMe SSD te kopen, wees er dan zeker van dat je pc het aankan. Dit is een redelijk nieuwe technologie en alleen te vinden op AMD Ryzen en mainstream Intel (vanaf het Skylake-tijdperk)-borden. Heb je dat niet, zou je nog kunnen kijken naar NVMe-schijven die zijn verbonden met PCIe-adapters, maar die zijn wat zeldzamer geworden door de jaren heen. Houd er rekening mee dat deze SSD’s 4 PCIe-lanes gebruiken.

Als je het maximale wilt halen uit je NVMe-drive, dan wil je natuurlijk je besturingssysteem op deze drive hebben staan. Het is dan belangrijk dat je computer de drive herkent en er vanaf kan starten. Pc’s die de afgelopen twee jaar zijn aangeschaft zullen geen problemen hebben met deze drives, maar de ondersteuning kan voor oudere borden niet helemaal ok zijn.

Zoek voor de zekerheid even van tevoren op of jouw moederbord kan starten vanaf deze schijven. Zoniet, kan je ‘m altijd nog gebruiken als tweede drive.

Let op: TLC vs MLC vs SLC SSD’s

We zien steeds meer SSD’s die gebruik maken van triple-level cell (TLC) NAND technologie. TLC kan drie bits per cel opslaan. Cellen waarin een enkele bit worden opgeslagen (single-layer cell, SLC) leveren de beste prestaties, maar zijn dus wel duurder en leveren minder capaciteit. Multi-level cell (MLC) SSD’s slaan twee bits per cel op.

TLC drives hebben een grotere datadichtheid en worden dus vaak gebruikt om grote SSD’s voor een klein bedragje aan te bieden. Maar de schrijfsnelheid van TLC’s laat wel te wensen over en de snelheid stort helemaal in elkaar als er grote hoeveelheden data worden overgezet (en het cachegeheugen van deze drives volloopt).

Dat probleem is trouwens niet universeel en het maakt niet uit als je niet vaak grote bestanden kopieert, maar fabrikanten melden lang niet altijd van welke opslagtechniek er gebruik wordt gemaakt. Wij hebben dit probleem bij verschillende drives gezien waaronder de Toshiba TR200 en Q300 alsook de oudere OCZ Trion 100 en Crucial BX200. De Crucial BX300 maakt gebruik van MLC NAND en is daarom onze favoriete budget-drive.

Aangezien de resultaten behoorlijk uiteen kunnen lopen raden we je met klem aan dit artikel bij de hand te hebben als je op zoek gaat naar een nieuwe drive. Je weet dan zeker dat je aan het einde van de rit niet negatief wordt verrast.

Bron: Webwereld