Nieuwe batterijtechnologie houdt smartphone een week in leven

lege batterij

Hoe energie-efficiënt onze toestellen ook worden, er is maar zoveel dat we kunnen doen om het batterijleven van onze toestellen te rekken voor we tegen de beperkingen van de lithium-ionbatterij aanstoten. Onderzoekers van de Zuid-Koreaanse University of Science and Technology kijken daarom naar een andere bron van energie om het batterijleven drastisch te verlengen.

De wetenschappers hebben een geminiaturiseerde solid oxide fuel cell (SOFC) ontwikkeld die de lithium-ionbatterij in mobiele toestellen, drones en andere elektronica kan vervangen. De technologie kan bovendien ook op grotere schaal worden toegepast, bijvoorbeeld voor de aandrijving van elektrische wagens.

Brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit via een chemische reactie. Traditioneel wordt silicium gebruikt als ondersteunende component in een brandstofcel, maar dat is erg warmtegevoelig en dus niet zo duurzaam, waardoor de capaciteit snel achteruit gaat.

Het Zuid-Koreaanse team heeft nu naar eigen zeggen voor de allereerste keer een brandstofcel gemaakt waarbij het silicium wordt vervangen door een poreus roestvrij staal. Dat is veel minder warmtegevoelig, waardoor het de chemische reacties in de brandstofcel beter kan doorstaan. Het resultaat is een batterij die duurzamer is en zijn capaciteit beter behoudt.Volgens de wetenschappers moet hun SOFC in staat zijn om een smartphone een week lang in leven te houden op een batterijlading en kan een drone er makkelijk een uur mee in de lucht blijven, waar dat nu beperkt is tot ongeveer twintig minuten.

Het is natuurlijk de vraag wanneer deze nieuwe technologie de overstap maakt van wetenschappelijke ontdekking naar commercieel product. We schrijven regelmatig over nieuwe veelbelovende technologieën die de kwaliteit van batterijen drastisch moeten verbeteren, maar er gaat aardig wat tijd over voor die worden gecommercialiseerd. Gooi je lithium-ionbatterijen dus nog niet meteen de vuilbak in.

Bron: ZDnet