Microsoft Build: de 3 belangrijkste aankondigingen

Microsoft trapte 30 maart zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build af met een 2,5 uur durende keynote waarin het zijn plannen voor het komende jaar uit de doeken deed. CEO Satya Nadella vertelde hoe Windows ontwikkelaars wil helpen om gesproken taal te combineren met artificiële intelligentie, waarvan we vervolgens een heleboel voorbeelden te zien kregen. Daarnaast werd ook een nieuwe grote update voor Windows 10 aangekondigd die zowel gebruikers als ontwikkelaars meer mogelijkheden moet bieden.

We zetten de drie belangrijkste aankondigingen van de avond nog eens voor je op een rij.

Windows 10 krijgt grote verjaardagsupdate

Windows 10 draait na 8 maanden op meer dan 270 miljoen toestellen wereldwijd. Windows 7- en 8-gebruikers kunnen nog tot eind juli gebruik maken van het gratis upgradeaanbod.

Om de eerste verjaardag van Windows 10 extra luister bij te zetten plant Microsoft bovendien een nieuwe grote update voor het besturingssysteem. Die wordt gratis aangeboden en introduceert onder meer nieuwe mogelijkheden voor Windows Ink, Cortana en Windows Hello. Ontwikkelaars krijgen dan weer nieuwe mogelijkheden om hun apps naar het Universal Windows Platform te brengen.

Interactieve AI-bots maken je leven makkelijker

Microsoft zet hard in op artificiële intelligentie. Zo sleutelt het verder aan Cortana, om de spraakassistent – die deze zomer overigens ook bij ons beschikbaar zal zijn – nog slimmer te maken.

Maar Microsoft introduceert ook Bots voor Skype. Daarmee kunnen intelligente bots gebouwd worden waarmee gebruikers kunnen communiceren via tekst, stem of zelfs video om taken gedaan te krijgen, zoals bijvoorbeeld het reserveren van een hotelkamer of bestellen van een pizza.

Bash-shell komt naar Windows 10

Microsoft is de samenwerking aangegaan met Canonical, het bedrijf achter de Linux-distributie Ubuntu om de Bash-shell naar Windows 10 te brengen. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van een virtuele machine, maar wel van een nieuw ontwikkeld Windows Subsystem for Linux. Ontwikkelaars krijgen daardoor een native versie van Bash beschikbaar, die steunt op libraries in Windows 10.