De beste SSD’s van 2018

Een makkelijke manier om je pc stukken sneller te maken.

Het switchen naar een Solid State Drive (SSD) is de beste upgrade die je je pc maar kan geven. De opstarttijd wordt flink verkort en het laden van programma’s en games gaat een stuk sneller, maar niet alle SSDs zijn even goed. Wij vertellen je welke je het beste kan gebruiken.

De meeste SSDs komen in een 2.5-inch form factor en worden aangesloten via de zelfde SATA-poorten die traditionele harde schijven ook gebruiken. Daarnaast zijn er ook NVMe (Non-Volatile Memory Express) drives die je aansluit op de M.2-connector en SSD’s die je op de PCI-e-aansluiting prikt als een videokaart.

Meer dan genoeg keuzemogelijkheden dus, maar welke drive is er nou geschikt voor jou? Wij hebben er een heleboel getest en zetten de beste voor je op een rijtje.

Beste alllrounder

De Samsung 850 EVO is jarenlang de beste drive geweest om aan te raden als allrounder, maar deze legendarische drive heeft nu plaats moeten maken voor z’n opvolger, de 860 EVO. Deze vervanger is misschien niet zo revolutionair als z’n voorloper, maar dat neemt niet weg dat dit voor de gemiddelde persoon nog steeds de beste optie is.

De Samsung 860 EVO is misschien niet de snelste SSD die je kan kopen (daarvoor moet je bij de NVMe drives zijn), maar het is een nek-aan-nek-race met andere SATA-drives. Belangrijker nog, de prijs van deze drives is lekker aan het dalen. De Samsung 860 EVO heeft een mooie prijs/kwaliteit verhouding waar maar weinig andere SSD’s aan kunnen tippen.

Je krijgt vijf jaar garantie op deze schijven en Samsung’s geweldige Magician SSD software maakt het installeren en onderhouden van deze drives nog makkelijker. Omdat de 860 EVO een SATA-aansluiting heeft, werkt deze op zo’n beetje alle desktops en laptops. De drive is overigens ook in de M.2 form factor te krijgen.

De 500 GB-versie is waarschijnlijk de beste optie voor de gemiddelde consument, maar er zijn ook 250 GB, 1 TB, 2 TB en zelfs 4 TB-modellen beschikbaar. Als je een exemplaar neemt met een capaciteit groter dan 1 TB moet je wel diep in de buidel tasten. De 500 GB-versie is het voordeligst als je kijkt naar de prijs per gigabyte.

Samsung is op dit gebied al jaren heer en meester, maar er zijn kapers op de kust. De SanDisk Ultra 3D is een andere zeer goede optie, maar op het gebied van garantie verliezen zij het nog steeds van Samsung.

Ook kan je dit jaar kijken naar Seagate’s Barracuda SSD. Deze is sneller dan de 860 EVO in veel situaties, maar heeft soms last van bizarre prestatiedips. Dat is jammer, maar Seagate biedt vijf jaar garantie op de drives. Samsung heeft naast de 860 EVO ook de Samsung 860 PRO-lijn. Deze zijn iets sneller dan de EVO, maar gaan langer mee, dat is zeker handig voor mensen die gemiddeld veel meer data wegschrijven. Deze lijn is uiteraard wel een stuk duurder dan de EVO-lijn.

Beste budget SSD

Als je op zoek bent naar een makkelijk te installeren SATA SSD waar je niet al te veel voor wilt betalen, kijk dan eens naar de Crucial BX300. Het is een van de snelste goedkope drives die wij hebben getest.

Veel goedkope SSD’s gebruiken triple-level cell (TLC) NAND chips die behoorlijk wat inleveren op prestatiegebied als er grote bestanden worden gekopieerd. De Crucial BX300 gebruikt multi-level cell (MLC) NAND die geen last heeft van dit probleem waardoor de overdrachtssnelheid vrijwel gelijk blijft.

Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten aangezien de 120 GB-versie al aangeschaft kan worden voor iets minder dan vier tientjes en het 240 GB-model voor ongeveer 80 euro. Er is ook nog een 480 GB-versie voor 100 euro, maar voor dat geld kan je beter voor de Samsung 860 EVO of SanDisk Ultra 3D gaan.

Beste NVMe SSD

Als we kijken naar prestaties, dan is de Samsung 970 Pro de beste NVMe SSD die je op dit moment kan aanschaffen. De drive is belachelijk snel en laat de SATA-versies met gemak achter zich. Toch moeten we ook even de Western Digital Black 3D NVMe SSD noemen. Ook deze drive weet uitmuntende prestaties neer te zetten en is bijna net zo snel als de drives van Samsung. Het grote verschil is echter dat de Western Digital een stuk goedkoper is. Als je echt op de kleintjes moet letten, kijk dan eens naar de SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D SSD (een hele mond vol). Dit is excact dezelfde drive als die van Western Digital, maar voor een iets lagere prijs.

De Samsung 970 EVO komt heel erg dichtbij de Western Digital Black 3D qua prijs en prestatie, alleen de drives van Western Digital zijn iets sneller op sommige gebieden (lagere capaciteiten). Als je op zoek bent naar een NVMe SSD van 1 TB of groter, presteren ze gelijk. Dan kan je gerust kijken welke van de twee goedkoper is en voor die drive gaan.

Beste Budget NVMe SSD

NVMe schijven beginnen eindelijk mainstream te worden, en dankzij de vooruitgang van de Intel SSD 660p, de eerste consumenten solid-state schijf op basis van quad-level cell (QLC) NAND, kan je nu een NVMe SSD krijgen voor dezelfde prijs als een SATA schijf. Betekent dit het einde van mechanische harde schijven?

De Intel 660p SSD kost slechts 146 euro voor 512GB of 200 euro voor 1TB aan capaciteit, hoewel op dit moment alleen het 512GB-model beschikbaar is. Nog beter, de 1TB-versie draait in snelle lees-en schrijfsnelheden die zelfs de snelste SATA-schijven overtreffen, en de Intel 660p is sneller dan elke andere budget NVMe die we hebben getest. (Wees gewaarschuwd: De 512GB-versie van de Intel 660p is aanzienlijk langzamer dan het 1TB-model dat we testten (ongeveer de helft sneller. Dat komt omdat het gebruik maakt van een enkele geheugenchip in plaats van twee). Intel biedt ook een lange garantie van vijf jaar.

De Intel 660p heeft echter een probleempje, hoewel het er niet een is waar veel mensen last van zullen hebben. Als je een grote hoeveelheid gegevens schrijft of kopieert en de variabele cache van de Intel 660p overschrijdt, neemt de schrijfsnelheid zo ver af dat deze de snelheid van een mechanische harde schijf heeft. De exacte hoeveelheid gegevens die je nodig hebt om die limiet te bereiken varieert als gevolg van hoe de dynamische cache van de SSD zich gedraagt (hoe meer gegevens je opslaat op de schijf, hoe minder cache beschikbaar is).

De meeste use cases worden er echter niet door beïnvloed. We zijn het tegengekomen na het kopiëren van meer dan 80 GB aan bestanden tegelijk. Als dat verontrustend is, kan je voor de Kingston A100 gaan. Deze is wel ietsjes duurder en gemiddeld langzamer dan de drives van Intel, maar je hebt dan geen last van de prestatiedip.

Snelste SSD

Als prestaties het allerbelangrijkst voor je zijn en geld geen rol speelt, is de Intel Optane SSD 900P de beste SSD die je op dit moment kan kopen, geen discussie over mogelijk. Deze drive maakt geen gebruik van traditioneel NAND-geheugen, maar de futuristische 3D Xpoint technologie ontwikkeld door Micron en Intel.

De Optane SSD 900P maakte gehakt van alle andere drives en haalde een gigantische 8750 TBW (terabytes written)-score in tegenstelling tot de ongeveer 200 TBW die de gemiddelde NAND-drive haalt.

Deze prestaties kosten natuurlijk wel wat. De 280 GB-versie kost je al gauw zo’n 366 euro en de 480 GB versie maakt je zo’n [urlx=https://amzn.to/2vJSYpW]550 euro lichter. Een stuk duurder dan de NVMe SSDs. Deze drives zijn dus vooral bedoeld voor mensen die regelmatig grote bestanden overhevelen. De Intel Optane 900 SSD maakt gebruik van het NVMe-protocol om te communiceren met je pc dus je zal wat extra stappen moeten ondernemen als je wilt booten van deze drive.

NVMe SSD instellen: dit moet je weten

Standaard SATA SSD’s maken je opstarttijd al een stuk korter en kosten een stuk minder dan NVMe-drives. NVMe-drives komen het beste tot hun recht in een M.2-form factor als de Samsung 960 Pro of een PCIe-drive. Als je regelmatig grote hoeveelheden data kopieert zou je kunnen gaan voor deze modellen. Doe je dat niet, dan is het ‘t extra geld niet waard.

Als je toch besluit een NVMe SSD te kopen, wees er dan zeker van dat je pc het aankan. Dit is een redelijk nieuwe technologie en alleen te vinden op AMD Ryzen en mainstream Intel (vanaf het Skylake-tijdperk)-borden. Heb je dat niet, zou je nog kunnen kijken naar NVMe-schijven die zijn verbonden met PCIe-adapters, maar die zijn wat zeldzamer geworden door de jaren heen. Houd er rekening mee dat deze SSD’s 4 PCIe-lanes gebruiken.

Als je het maximale wilt halen uit je NVMe-drive, dan wil je natuurlijk je besturingssysteem op deze drive hebben staan. Het is dan belangrijk dat je computer de drive herkent en er vanaf kan starten. Pc’s die de afgelopen twee jaar zijn aangeschaft zullen geen problemen hebben met deze drives, maar de ondersteuning kan voor oudere borden niet helemaal ok zijn.

Zoek voor de zekerheid even van tevoren op of jouw moederbord kan starten vanaf deze schijven. Zoniet, kan je ‘m altijd nog gebruiken als tweede drive.

Let op: TLC vs MLC vs SLC SSD’s

We zien steeds meer SSD’s die gebruik maken van triple-level cell (TLC) NAND technologie. TLC kan drie bits per cel opslaan. Cellen waarin een enkele bit worden opgeslagen (single-layer cell, SLC) leveren de beste prestaties, maar zijn dus wel duurder en leveren minder capaciteit. Multi-level cell (MLC) SSD’s slaan twee bits per cel op.

TLC drives hebben een grotere datadichtheid en worden dus vaak gebruikt om grote SSD’s voor een klein bedragje aan te bieden. Maar de schrijfsnelheid van TLC’s laat wel te wensen over en de snelheid stort helemaal in elkaar als er grote hoeveelheden data worden overgezet (en het cachegeheugen van deze drives volloopt).

Dat probleem is trouwens niet universeel en het maakt niet uit als je niet vaak grote bestanden kopieert, maar fabrikanten melden lang niet altijd van welke opslagtechniek er gebruik wordt gemaakt. Wij hebben dit probleem bij verschillende drives gezien waaronder de Toshiba TR200 en Q300 alsook de oudere OCZ Trion 100 en Crucial BX200. De Crucial BX300 maakt gebruik van MLC NAND en is daarom onze favoriete budget-drive.

Aangezien de resultaten behoorlijk uiteen kunnen lopen raden we je met klem aan dit artikel bij de hand te hebben als je op zoek gaat naar een nieuwe drive. Je weet dan zeker dat je aan het einde van de rit niet negatief wordt verrast.

Bron: Webwereld